Δημόσια ασφάλεια WiFi


Δημόσια ασφάλεια WiFi

Σχεδόν 65,44 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν δημόσιο Wi-Fi. Η ανταλλαγή δεδομένων ή πληροφοριών μέσω δημόσιου δικτύου Wi-Fi μπορεί εύκολα να υποκλαπεί από τρίτο μέρος. Πολλοί χρήστες διακινδυνεύουν ασυνείδητα την ασφάλειά τους όταν μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία μέσω του Διαδικτύου.


Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα δίκτυα WiFi σε τακτική βάση για αγορές στο διαδίκτυο, πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων και πραγματοποίηση μεταφορών χρημάτων για να αναφέρουμε μερικές. Εάν η συσκευή τους παραμείνει απροστάτευτη, οι πληροφορίες τους αφήνονται ευάλωτες σε απειλές ασφαλείας.

δημόσια-Wi-Fi-ασφάλεια

Πόσο ασφαλές είναι δημόσιο WiFi?

Με πάνω 350 εκατομμύρια Δημόσια Hotspot Wi-Fi διαθέσιμα παγκοσμίως, οι άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς τα δημόσια ασύρματα δίκτυα δεν είναι τόσο ασφαλή σε σύγκριση με ένα οικιακό δίκτυο που συνήθως εκτελεί WPA2.

Το WPA2, είναι ένα πρότυπο Wi-Fi που καθιστά υποχρεωτικό ένα δίκτυο να προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης. Αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας που ενδέχεται να μην υπάρχει σε ένα ασύρματο δίκτυο που θα χρησιμοποιούσατε σε μια τυχαία καφετέρια.

Επιπλέον, το Public WiFi είναι εγγενώς ελαττωματικό, επειδή δεν γνωρίζει ποιος ρυθμίζει το σημείο πρόσβασης. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι εισβολείς δημιούργησαν ένα ανανά WiFi που αναγκάζει τους χρήστες να συνδεθούν σε ένα ψεύτικο δίκτυο που φαίνεται νόμιμο.

Επομένως, δεν συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα μη ασφαλές δίκτυο. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το δικό σας smartphone ως hotspot. Σε περίπτωση που δεν μεταφέρετε τη συσκευή σας, θα μπορείτε να περιορίσετε ή να εξαλείψετε πιθανές απειλές ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Δημόσια ασφάλεια WiFi – Συμβουλές ασφάλειας

π.χ.

Ρύθμιση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ένα επιπλέον βήμα επαλήθευσης που αποτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας, ακόμη και αν τα διαπιστευτήριά σας έχουν κλαπεί μέσω ανοιχτού WiFi. Επομένως, είναι καλή ιδέα να το ενεργοποιήσετε όπου είναι δυνατόν. Στις περισσότερες εφαρμογές 2FA, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας εισάγοντας έναν ειδικό κωδικό που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας μέσω μηνύματος κειμένου.

π.χ.

Περιορίστε την κοινή χρήση AirDrop και αρχείων

Όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο ασύρματο δίκτυο, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τυχόν δυνατότητες που επιτρέπουν την κοινή χρήση αρχείων στον φορητό υπολογιστή ή το smartphone σας. Αυτό συμβαίνει επειδή επιτρέπει στους ξένους σε αυτό το δίκτυο να έχουν εύκολη πρόσβαση στα αρχεία σας και ανοίγει τις πόρτες για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό υποκλοπής spyware στη συσκευή σας, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας: Πριν και μετά τη σύνδεση σε δημόσιο Wi-Fi

Πώς να εντοπίσετε ένα δίκτυο WiFi Rogue?

Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα σημάδια, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε ένα δίκτυο WiFi rouge κάθε φορά που συναντάτε ένα:

1

Λάθος όνομα SSID

Εάν συνδέεστε σε ένα γνωστό δημόσιο ασύρματο δίκτυο και παρατηρήσετε ότι το SSID είναι κάπως διαφορετικό από αυτό που ήταν νωρίτερα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα κακόβουλο hotspot WiFi.

2

HTTP

Ελέγξτε εάν οι διευθύνσεις URL που επισκέπτεστε έχουν διεύθυνση HTTPS. Εάν όχι, αυτό σημαίνει ότι τα μεταδιδόμενα δεδομένα σας είναι προσβάσιμα από χάκερ.

3

Αργή ταχύτητα Διαδικτύου

Αντιμετωπίζετε μια σχετικά πιο αργή σύνδεση; Η αναδρομή στο τέλος του αδίστακτου hotspot WiFi μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για αυτό.

4

Πολύ εύκολο στη σύνδεση

Τα περισσότερα νόμιμα δημόσια ασύρματα δίκτυα κατευθύνουν αμέσως τους χρήστες στη σελίδα όρων υπηρεσίας τους. Εάν αποκτήσετε αμέσως σύνδεση στο Διαδίκτυο, πιθανότατα είστε συνδεδεμένοι σε ένα απατεώνες σημείο πρόσβασης WiFi.

5

Μηνύματα σφάλματος

Εάν το πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας αρχίσει να εμφανίζει μηνύματα σφάλματος ή οι εφαρμογές σας σταματήσουν να λειτουργούν, ενδέχεται να χρησιμοποιείτε ένα αδίστακτο δίκτυο WiFi.

Σημαντικές απειλές που σχετίζονται με δημόσια δίκτυα

 • WiFi ανανά
 • Ο άνθρωπος στη μέση επίθεση
 • Rogue WiFi Hotspots
 • Κλοπή μπισκότων
 • Σκουλήκια υπολογιστή
 • Πακέτο εισπνοής

WiFi ανανά

WiFi ανανά

Ένας ανανάς Wi-Fi είναι μια ισχυρή συσκευή ικανή να εκτελεί πολύπλοκες επιθέσεις δικτύου. Βασικά, σαρώνει αναγνωριστικά συνόλου υπηρεσιών (SSID) που μεταδίδονται από συσκευές και, στη συνέχεια, αναμεταδίδει αυτά τα SSID, έτσι ώστε οι συσκευές να μπορούν να παραπλανηθούν ότι πιστεύουν ότι είναι ένα νόμιμο σημείο πρόσβασης Wi-Fi.

Η προστασία της συσκευής σας από αυτούς τους τύπους επιθέσεων μπορεί να είναι πολύ απαιτητική, εκτός εάν εξοπλίσετε τον εαυτό σας με ένα αξιόπιστο VPN – θα προστατεύσει όλες τις επικοινωνίες σας από άκρο σε άκρο χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση κορυφαίας γραμμής.

Ο άνθρωπος στη μέση επίθεση

Ο άνθρωπος στη μέση επίθεση

Οι επιθέσεις Man-in-the-Middle είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους από τη χρήση δημόσιων ασύρματων δικτύων. Με απλά λόγια, περιλαμβάνει εγκληματίες του κυβερνοχώρου διακριτικά να τοποθετηθούν μεταξύ του θύματος και του ιστότοπου που ζητήθηκε.

Μόλις καταφέρουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της σύνδεσης, οι εισβολείς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να αλλάζουν όλες τις επικοινωνίες σας ή / και να εκτρέπουν τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα ή χρεωστική κάρτα στους δικούς τους λογαριασμούς.

Rogue WiFi Hotspots

Rogue WiFi Hotspots

Κάθε φορά που συνδέεστε σε ένα δημόσιο Wi-Fi σε μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο, φροντίστε να ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη του δικτύου για το σωστό όνομα. Εκτός αυτού, δεν θα θέλατε να συνδεθείτε σε ένα κακόβουλο hotspot Wi-Fi που έχει δημιουργηθεί από έναν κακόβουλο χάκερ.

Αυτά τα δίκτυα έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται νόμιμα hotspots που παρέχονται από κοντινές επιχειρήσεις και όταν κάποιος συνδεθεί σε αυτά, οι κακοί μπορούν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες και ακόμη και να τις ανακατευθύνουν σε μολυσμένο ιστότοπο.

Κλοπή μπισκότων

Κλοπή μπισκότων

Ορισμένοι τύποι cookie Διαδικτύου είναι ακίνδυνοι και επιτρέπουν στους ιστότοπους να σας κρατούν συνδεδεμένους, να θυμάστε ποια αντικείμενα έχετε τοποθετήσει στο καλάθι αγορών σας και να εξατομικεύσετε τις πληροφορίες που σας παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, ένας τεχνολογικός χάκερ μπορεί να κλέψει τα cookie σας και να σας πλαστοπροσωπήσει σε ιστότοπους χωρίς καν να γνωρίζει τα διαπιστευτήριά σας. Αυτό θα τους επέτρεπε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα είδη πληροφοριών, όπως τα άμεσα μηνύματα, τα email σας κ.λπ..

Σκουλήκια υπολογιστή

Σκουλήκια υπολογιστή

Τα σκουλήκια είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα ιού τους με πολλούς τρόπους, αλλά διαφέρουν σε μία κύρια πτυχή. Σε αντίθεση με τους ιούς, οι οποίοι πρέπει να είναι συνδεδεμένοι σε ένα πρόγραμμα, τα σκουλήκια μπορούν να εξαπλωθούν στη συσκευή σας χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσετε ένα μολυσμένο αρχείο.

Επομένως, εάν το δημόσιο δίκτυο Wi-Fi στο οποίο είστε συνδεδεμένοι δεν διαθέτει τις κατάλληλες διασφαλίσεις ασφαλείας, διατρέχετε τον κίνδυνο καταστροφικής μόλυνσης που δεν θα μπορούσε μόνο να θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία αλλά και να καταστρέψει τη συσκευή σας.

Πακέτο εισπνοής

Πακέτο εισπνοής

Δεδομένου ότι τα περισσότερα δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι ανοιχτά και δεν προσφέρουν καμία κρυπτογράφηση, δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να παρακολουθούν όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο που μεταδίδεται από και προς τη συσκευή σας.

Χρησιμοποιώντας ένα πακέτο sniffer, τα οποία είναι προγράμματα που καταγράφουν και καταγράφουν μεταφορές δεδομένων μέσω ενός δικτύου, οι εισβολείς μπορούν να διαβάσουν όλες τις μη κρυπτογραφημένες επικοινωνίες και να συλλάβουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map