Το Διαδίκτυο χάνει, προς το παρόν!


Contents

Το Διαδίκτυο χάνει, προς το παρόν!

Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει για άλλη μια φορά 348-274 υπέρ της αμφιλεγόμενης οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα, το άρθρο 13, το οποίο θα απαιτεί πλατφόρμες για την εφαρμογή φίλτρου μεταφόρτωσης για την αποτροπή παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, θα τεθεί σε ισχύ σύντομα.


οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα της ΕΕ

Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι το άρθρο 13?

Τι κάνει λοιπόν το άρθρο 13; Τώρα γνωστό ως άρθρο 17, θα έχει δραστικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι μοιράζονται υλικό διαδικτυακά. Αναφέρει ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο των χρηστών έχει άδεια και δεν παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι επικριτές λένε ότι αυτό σημαίνει ότι τα “φίλτρα μεταφόρτωσης” θα εισαχθούν για τη σάρωση όλου του περιεχομένου και την κατάργηση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα πριν από τη μεταφόρτωση. Αν και ο νόμος δεν απαιτεί ρητά τέτοια φίλτρα, θα μπορούσε να είναι αναπόφευκτο καθώς οι πλατφόρμες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν κυρώσεις.

Πιστεύεται επίσης ότι το άρθρο 13 θα σκοτώσει την παραγωγή meme, αλλά οι υποστηρικτές του νέου νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων επιμένουν ότι πρόκειται για υπερβολές, καθώς η νομοθεσία περιλαμβάνει εξαιρέσεις για την παρωδία. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, τυχόν φίλτρα που εφαρμόζονται ενδέχεται να είναι αναποτελεσματικά και επιρρεπή σε σφάλματα.

Ποιες πλατφόρμες επηρεάζονται?

Το άρθρο 13 θα επηρεάσει πλατφόρμες που φιλοξενούν περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες όπως το Twitter, καθώς και εκείνες που βγάζουν χρήματα από υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως το YouTube. Μη εμπορικές πλατφόρμες όπως η Wikipedia, υπηρεσίες cloud όπως το Dropbox, πλατφόρμες ανάπτυξης λογισμικού όπως το GitHub και διαδικτυακές αγορές όπως το Amazon εξαιρούνται από τη μεταρρύθμιση.

Ποιες χώρες επηρεάζονται από το άρθρο 13?

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βουλευτές του ΕΚ) ψήφισαν υπέρ της οδηγίας της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, το άρθρο 13, το οποίο συνήθως αναφέρεται επίσης ως «απαγόρευση meme» της ΕΕ, θα επιβληθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε δύο χρόνια.

Το άρθρο 11 είναι επίσης υπό κριτική

Με το όνομα “Link Tax”, το άρθρο 11 της Οδηγίας της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα αναγκάζει τους συνεργάτες ειδήσεων, όπως οι Ειδήσεις Google και οι Ειδήσεις της Apple, να πληρώνουν τους εκδότες ειδήσεων για την παρουσίαση αποσπασμάτων των ιστοριών τους. Στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των ειδησεογραφικών ιστότοπων καθώς και στην αύξηση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες να βλέπουν λιγότερα νέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς θα κοστίσουν χρήματα για να εμφανιστούν εκεί. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση 45% της επισκεψιμότητας σε μικρότερους ιστότοπους ειδήσεων, σύμφωνα με ένα πρόσφατο πείραμα της Google όπου εμφάνισε αποτελέσματα αναζήτησης χωρίς αποσπάσματα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η καταβολή προστίμων.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει το άρθρο 13 της ΕΕ για τα κοινωνικά δίκτυα?

Το άρθρο 13 της ΕΕ καθιστά το YouTube, το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα υπεύθυνα για το υλικό πνευματικών δικαιωμάτων που έχει ανεβάσει ο χρήστης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν την κοινή χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα από τους χρήστες τους και να εντοπίσουν βίντεο (καθώς και άλλο περιεχόμενο) που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα προτού διατεθούν..

Έτσι, η νομοθεσία αναγκάζει αυτούς τους ιστότοπους να εφαρμόζουν μηχανισμούς για να φιλτράρουν αυτόματα περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως βίντεο, εικόνες και τραγούδια, εκτός εάν διαθέτουν ειδική άδεια. Εδώ θα έπαιζε η χρήση των «φίλτρων μεταφόρτωσης», αλλά πολλοί είναι εναντίον τους επειδή αυτά τα εργαλεία δεν είναι ανόητα και μπορεί να καταλήξουν να αποκλείουν πάρα πολύ.

Θα άλλαζε το Διαδίκτυο?

Εάν ζείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο νέος νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τον τρόπο χρήσης του Διαδικτύου. Όχι μόνο το άρθρο 13 της ΕΕ θα απειλήσει τη δημιουργική και συνομιλητική φύση του Διαδικτύου που έχουμε όλοι αγαπήσει σήμερα, αλλά και θα συμβάλει στην καθολική παρακολούθηση και λογοκρισία, ακόμη και αν το περιεχόμενο που ανεβάζεται είναι νόμιμο – όλα στο όνομα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων!

Πότε τίθεται σε ισχύ το άρθρο 13 της ΕΕ?

Πέρασε το άρθρο 13; Ναί. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή γνώμη, η οδηγία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα δεν θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως. Αν και έχει λάβει την τελική σφραγίδα έγκρισης από το Κοινοβούλιο, η μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη γίνει νομοθετική από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα έχουν περίοδο δύο ετών για να μεταφράσουν τους νέους κανόνες σε κατάλληλη νομοθεσία που πληροί τις απαιτήσεις της Οδηγίας και από εκεί θα πρέπει όλοι να τους ακολουθούν..

Το άρθρο 13 είναι τώρα άρθρο 17

Η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχει επεξεργαστεί για περισσότερα από δύο χρόνια, με την πιο αμφιλεγόμενη ρήτρα να είναι το άρθρο 13. Έχει πλέον μετονομαστεί σε άρθρο 17 στο αναθεωρημένο κείμενο, αλλά πολλοί συνεχίζουν να την αναφέρουν ως άρθρο 13 παρά το ότι.

Τι θα κάνουν οι πλατφόρμες στο μέλλον?

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αποκτήσουν άδειες από τους κατόχους δικαιωμάτων, κάτι που είναι αδύνατο από μόνο του (περισσότερα για αυτό αργότερα). Αυτό ισχύει για όλες τις κερδοσκοπικές πλατφόρμες, ακόμη και για τις νεότερες και τις μικρότερες. Οι άδειες πρέπει να καλύπτουν όλες τις μεταφορτώσεις χρηστών, αλλά η νομοθεσία παραμένει σιωπηλή για το πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργεί αυτή η συνεργασία μεταξύ πλατφορμών και δικαιούχων.

Ωστόσο, δεν θα ήθελαν όλοι οι δικαιούχοι να παραχωρήσουν τέτοιες άδειες και ούτε μπορούν να αναγκαστούν να το πράξουν. Γι ‘αυτό το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι πλατφόρμες είναι να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες δεν θα ανεβάζουν υλικό χωρίς άδεια. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο μόνος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι χρησιμοποιώντας κάποιο φίλτρο μεταφόρτωσης κάποιου είδους, παρόλο που δεν αναφέρεται ρητά στη μεταρρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα μπορούν να παρέχουν πλατφόρμες με το υλικό τους, ώστε να μπορούν να προστεθούν στο σύστημα φίλτρων τους. Στη συνέχεια, το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες θα παραπέμπεται σε μια εκτενή βάση δεδομένων για έλεγχο αδειών. Σε περίπτωση που δεν έχει άδεια, το περιεχόμενο δεν θα επιτρέπεται να συνδεθεί στο διαδίκτυο.

Τρίτον, εάν ανεβεί στην πλατφόρμα οποιοδήποτε μη αδειοδοτημένο υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, είτε λόγω έλλειψης πληροφοριών από τους κατόχους δικαιωμάτων ή λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας στο φίλτρο, πρέπει να διαγράψουν το περιεχόμενο και να βεβαιωθούν ότι δεν θα κοινοποιηθεί ξανά. Αυτή η διαδικασία αναφέρεται συνήθως ως ειδοποίηση και κατάργηση.

Πώς θέλει η ΕΕ να αποφύγει τον υπερβολικό αποκλεισμό?

Παρόλο που το άρθρο 13 της οδηγίας της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ορίζει ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων και αποσπάσεων μεταξύ χρηστών του Διαδικτύου δεν θα επηρεαστεί, δεν περιγράφει συγκεκριμένα πώς πρέπει να γίνουν αυτές οι εξαιρέσεις.

Οι πλατφόρμες θα πρέπει να κάνουν τις «καλύτερες προσπάθειές τους» για να διασφαλίσουν τη μη διαθεσιμότητα υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και επομένως δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν φίλτρα μεταφόρτωσης για να αποφύγουν την καταβολή προστίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικό αποκλεισμό.

Το άρθρο 13 απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε «γενική υποχρέωση παρακολούθησης», αλλά ταυτόχρονα, απαιτεί να φιλτράρονται όλες οι μεταφορτώσεις χρηστών. Επιπλέον, οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να έχουν μια διαδικασία παραπόνων για την αντιμετώπιση αμφισβητούμενων αποφάσεων.

Αυτό, ωστόσο, είναι απίθανο να επιδιορθώσει το πρόβλημα του υπερ-αποκλεισμού!

Η απόκτηση αδειών για όλα τα έργα είναι αδύνατη

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, το άρθρο 13 της ΕΕ υποχρεώνει όλες τις πλατφόρμες να αποκτήσουν άδειες από τους κατόχους δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές θα μπορούσαν να είναι. Εάν δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποκτήσουν αυτές τις άδειες, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τυχόν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα που μεταφορτώνουν οι χρήστες στην πλατφόρμα τους.

Επειδή εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου στην ΕΕ μοιράζονται meme, βίντεο, τραγούδια, κείμενο και άλλο περιεχόμενο σε πλατφόρμες καθημερινά, είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουν άδειες για όλα αυτά τα έργα από όλους τους αντίστοιχους δικαιούχους.

Στη συνέχεια, οι πλατφόρμες δεν θα έχουν άλλη εναλλακτική λύση, αλλά να περιορίσουν την ευθύνη τους εφαρμόζοντας φίλτρα μεταφόρτωσης σε 1) να διασφαλίσουν τη μη διαθεσιμότητα όλου του υλικού που παρέχεται από τους κατόχους δικαιωμάτων και 2) να αποτρέψουν τη μελλοντική τους μεταφόρτωση.

Γιατί η μεταφόρτωση φίλτρων είναι κακή ιδέα?

Όπως συζητήθηκε προηγουμένως, η ίδια η μεταρρύθμιση δεν αναφέρει ρητά τη χρήση ενός φίλτρου μεταφόρτωσης. Ωστόσο, προκειμένου οι πλατφόρμες να συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις του άρθρου 13 της ΕΕ και να αποφεύγουν την καταβολή μεγάλων προστίμων, η εφαρμογή φίλτρων είναι η μόνη λύση, λένε οι ειδικοί.

Το “Content ID” του YouTube είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα παρόμοιων συστημάτων. Οι κάτοχοι περιεχομένου ανεβάζουν τα αρχεία τους σε μια ειδική βάση δεδομένων, η οποία στη συνέχεια σαρώνει και αναλύει όλα τα βίντεο που υποβάλλονται στο YouTube για να διαπιστώσει εάν παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα ή όχι.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα αξιόπιστο και μια τέλεια απόδειξη του γιατί αυτά τα φίλτρα μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό! Η Google έχει επενδύσει ένα επιβλητικό 100 εκατομμύρια δολάρια στο σύστημα Content ID της, αλλά το υπερβολικό αποκλεισμό εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Επίσης, δεν κάνει διάκριση μεταξύ παραβίασης και ορθής χρήσης. Ένα καθολικό φίλτρο, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιρρεπές σε σφάλματα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος κάνει ένα βίντεο αντίδρασης για ένα επεισόδιο μιας τηλεοπτικής εκπομπής, το φίλτρο μπορεί να αποτρέψει τη δημοσίευση του βίντεο.

Ως εκ τούτου, φοβούνται οι αντίπαλοι του νόμου της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα ότι η μεταφόρτωση φίλτρων θα μπορούσε να προκαλέσει εμπόδια στην ελευθερία του λόγου των Ευρωπαίων netizens.

Τι μπορείς να κάνεις?

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα, καθώς δεν έχουμε ακόμη δει πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων και πώς οι πλατφόρμες θα εντοπίζουν και θα αφαιρούν υλικό πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, εάν εφαρμοστούν οι νόμοι όπως πιστεύουμε ότι είναι, η χρήση ενός VPN μπορεί να βοηθήσει!

Με το PureVPN στη συσκευή σας, μπορείτε να αλλάξετε την εικονική τοποθεσία σας σε οπουδήποτε στον κόσμο. Απλώς συνδεθείτε σε έναν διακομιστή εκτός ΕΕ και voila – όταν ανεβάζετε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το Facebook, πιθανότατα δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

Ωστόσο, για μια πιο ανόητη λύση, συνιστούμε να αποκτήσετε το ειδικό IP VPN και να δημιουργήσετε νέους λογαριασμούς σε όλες τις πλατφόρμες που επηρεάζονται. Η χρήση μιας σταθερής διεύθυνσης IP από μια χώρα εκτός ΕΕ θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον σκοπό και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.

Γιατί η εκ νέου ψηφοφορία?

Το κείμενο της μεταρρύθμισης της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αναθεωρήθηκε με την ελπίδα να προκαλέσει μια σημαντική ανακάλυψη στις κοινές αρνήσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, αφού κατέληξαν σε αδιέξοδο τον Ιανουάριο του 2019. Τελικά κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, πράγμα που σήμαινε ότι η ΕΕ τα κράτη μέλη έπρεπε να κάνουν μια τελική ψηφοφορία για αυτό.

Με τη συντριπτική πλειοψηφία να ψηφίζει υπέρ, ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων κατέληξε τελικά στο στάδιο της εφαρμογής. Στις χώρες που καταψήφισαν την οδηγία περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία, ενώ οι χώρες που απείχαν περιλαμβάνουν την Εσθονία, τη Σλοβενία ​​και το Βέλγιο.

Γιατί ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα?

Η σύντομη απάντηση είναι επειδή ο ισχύων νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων χρονολογείται από το 2001, που προηγείται της πραγματικής εποχής του Διαδικτύου. Έτσι, η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τον ξεπερασμένο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ και να τον κάνει να λειτουργεί για τη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Η Wikipedia αποκλείει το άρθρο 13 της Οδηγίας περί πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ

Για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα μεταρρύθμιση πριν από την τελική ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου, ορισμένοι ευρωπαϊκοί ιστότοποι της Wikipedia αποφάσισαν να σκοτεινιάσουν για την ημέρα. Αποκλείουν την πρόσβαση και κάλεσαν τους χρήστες να μιλήσουν κατά της Οδηγίας περί πνευματικών δικαιωμάτων επικοινωνώντας με τους τοπικούς εκπροσώπους τους στην ΕΕ. Άλλοι σημαντικοί ιστότοποι όπως το Twitch και το Reddit ενθάρρυναν επίσης τους χρήστες να κάνουν το ίδιο.

Οι δημιουργοί του YouTube παλεύουν

Η κοινότητα του YouTube δεν είναι ξένη για τα προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Οι δημιουργοί περιεχομένου αντιμετώπισαν ξανά και ξανά ψεύτικες απεργίες πνευματικών δικαιωμάτων στα χέρια των συρτών, μη αυτόματες αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων από συμβαλλόμενα μέρη που δεν συνδέονται με κανένα τρόπο με το εν λόγω περιεχόμενο και αμέτρητες αξιώσεις από δισκογραφικές εταιρείες για το μικρότερο κλιπ που χρησιμοποιείται.

Με την τελική ψηφοφορία να γίνει και να ξεσκονιστεί, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πλέον περίοδο δύο ετών για να γράψουν την οδηγία σε νόμο. Από τώρα, είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πώς θα ερμηνεύσουν τους νέους κανόνες της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα και πώς θα ανταποκριθεί το YouTube, αλλά όσον αφορά τους δημιουργούς του YouTuber, απέχουν πολύ από την αισιοδοξία.

Διακεκριμένοι χρήστες του YouTube όπως το KSI, ο Philip De Franco και το PewDiePie προειδοποιούν το κοινό τους για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν με τη νέα μεταρρύθμιση. Η Grandayy, ένας από τους πιο φωνητικούς υποστηρικτές κατά του άρθρου 13 της ΕΕ, πιστεύει ότι η αντίδραση των περισσότερων YouTubers ήταν ομόφωνη και η αλλαγή θα χρησιμεύσει ως κάλεσμα αφύπνισης σε άλλους δημιουργούς για να αντισταθούν.

Απαγορεύονται τα meme στην Ευρώπη τώρα?

Ο κύριος λόγος για τον οποίο το άρθρο 13 της ΕΕ έχει χαρακτηριστεί ως “meme killer” ή “meme ban” είναι ότι κανείς δεν είναι σίγουρος εάν τα memes θα απαγορευτούν ως αποτέλεσμα αυτών των νόμων, καθώς βασίζονται συνήθως σε εικόνες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα..

Οι υποστηρικτές αυτής της μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι τα μιμίδια δεν θα αφαιρεθούν επειδή προστατεύονται ως παρωδίες, αλλά οι αντίπαλοι πιστεύουν ότι τα φίλτρα δεν θα μπορούσαν να διακρίνουν αυτές τις διαφορές και έτσι θα καταλήξουν να πιαστούν στη διασταύρωση.

Έτσι, η ΕΕ απαγορεύει τα μιμίδια; Προς το παρόν, φαίνεται ότι τα μιμίδια και άλλα δημιουργικά έργα δεν θα δουν το φως της ημέρας μόλις τεθούν σε ισχύ αυτοί οι νέοι κανόνες. Ωστόσο, μόνο ο χρόνος θα πει, και η ελπίδα είναι ότι κυριαρχεί η λογική!

Το άρθρο 13 της ΕΕ εφαρμόζεται σε όλους τους ιστότοπους?

Το άρθρο 13 θα ισχύει για όλες τις πλατφόρμες που 1) αποθηκεύουν και παρέχουν πρόσβαση σε προστατευμένο υλικό που δημοσιεύονται από τους χρήστες τους και 2) οργανώνουν και προωθούν προστατευμένα υλικά για λόγους κέρδους. Στην ουσία, πρόκειται για πλατφόρμες όπως το Dailymotion, το YouTube, το Soundcloud και το Facebook που βασίζονται σε περιεχόμενο που ανέβηκε από τους χρήστες. Ωστόσο, οι πλατφόρμες που εμπίπτουν στα ακόλουθα κριτήρια θα εξαιρούνται:

 • Λιγότεροι από 5 εκατομμύρια μοναδικοί μηνιαίοι επισκέπτες
 • Ετήσιος κύκλος εργασιών κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ
 • Λιγότερο από 3 χρόνια δραστηριότητας
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map