Πώς λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου


Πώς λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου

Σκεφτήκατε ποτέ γιατί όλοι ακολουθούν τα δεδομένα του προσώπου σας; Από τα τελωνεία του αεροδρομίου έως τα smartphone, κάθε οντότητα συγκεντρώνει τις λεπτομέρειες του προσώπου σας. Χάρη στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, γνωστή και ως FRT, τα δεδομένα προσώπου είναι πλέον περιζήτητα σήμερα.
Δεν είναι μυστικό ότι με την πάροδο των ετών, η αναγνώριση προσώπου έχει μετατραπεί από μια έξυπνη μορφή προηγμένων συστημάτων ασφαλείας σε ταινίες σε υπάρχοντα γύρω μας και προσγειώνεται στα χέρια μας σήμερα.


Τι είναι η αναγνώριση προσώπου?

Εξ ορισμού, η αναγνώριση προσώπου είναι μια εφαρμογή βιομετρικού λογισμικού που είναι αρκετά προηγμένη ώστε να αναγνωρίζει ή να επαληθεύει με μοναδικό τρόπο ένα άτομο συγκρίνοντας και αναλύοντας μοτίβα με βάση το περίγραμμα του προσώπου..
Για απλοποίηση, οι άνθρωποι έχουν ένα μοναδικό μοτίβο προσώπου. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου είναι σε θέση να αναλύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας και να τα αποθηκεύει σε μια τεράστια βάση δεδομένων. Στη συνέχεια, σαρώνει το πρόσωπό σας για να ταιριάξει τις πληροφορίες σας από την καθιερωμένη βάση δεδομένων για να προσδιορίσει ποιος είστε.
Πολλές εταιρείες πηδούν στο περιβόλι αναγνώρισης προσώπου, καθώς η βιομηχανία αναμένεται να αυξηθεί στα 10,15 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Η Apple κάνει εξαιρετική χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου τόσο πολύ ώστε να έχουν αφαιρέσει εντελώς τον βασικό σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων..
Οι τεχνολογικοί γίγαντες στοιχηματίζουν στην αναγνώριση του προσώπου ως την αναστατωτική τεχνολογία που απλοποιεί τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η πραγματοποίηση πληρωμών για παντοπωλεία, καύσιμα και άλλα, απλώς σάρωση του προσώπου.
Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε προϊόν τεχνολογίας, ορισμένοι πιέζουν για την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, ενώ οι υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας θέτουν υπό αμφισβήτηση τα ζητήματα απορρήτου και ασφάλειας αυτής της τεχνολογίας.

τα χαρακτηριστικά του προσώπου

Εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου

Η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί με πολλούς τρόπους στην κοινωνία μας. Ορισμένα τηλέφωνα χρησιμοποιούν ήδη αναγνώριση προσώπου για να παραχωρήσουν πρόσβαση και ορισμένες κυβερνήσεις όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου σε βάσεις δεδομένων όπως οι άδειες οδήγησης για διάφορους λόγους.
Διαθέτουμε επίσης εφαρμογές κοινωνικών μέσων και ενσωματωμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιεί την ανίχνευση προσώπου όπως το Snapchat και το αναγνωριστικό προσώπου. Τώρα, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανίχνευσης προσώπου και της αναγνώρισης προσώπου. Με την ανίχνευση προσώπου, μια συσκευή θα έλεγε, “ναι, αυτό είναι το πρόσωπό μου” και με την αναγνώριση προσώπου, ο υπολογιστής λέει, “ναι, αυτό είναι το πρόσωπό σας!”
Αυτή η ικανότητα επιβεβαίωσης της ταυτότητας είναι κάτι που ο εγκέφαλός μας παίρνει αρκετά γρήγορα όταν είμαστε νέοι. Ωστόσο, είναι ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα για τους υπολογιστές. Ας δούμε λοιπόν βαθύτερα την αναγνώριση προσώπου και την επιστήμη του πώς λειτουργεί.

ανίχνευση προσώπου

Πώς λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου?

Οι γενικές λειτουργίες της τεχνολογίας είναι οι εξής:

 • Βήμα 1: Ανίχνευση προσώπου

  Όταν σκέφτεστε ένα ανθρώπινο πρόσωπο, σκέφτεστε ένα αρκετά βασικό σύνολο χαρακτηριστικών προσώπου. Ένα πρόσωπο έχει μάτια, μύτη και στόμα. Όμως, υπάρχουν περισσότερα για ένα πρόσωπο παρά μόνο αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα πρόσωπα διαφέρουν σε πολλούς παράγοντες όπως το πλάτος της μύτης, η απόσταση μεταξύ των ματιών, το σχήμα και το μέγεθος του στόματος και ούτω καθεξής.

 • Βήμα 2: Ανάλυση προσώπου

  Ορισμένες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου εξετάζουν έως και 80 παράγοντες στο πρόσωπο για να προσδιορίσουν μοναδικά χαρακτηριστικά και, τελικά, ταυτότητες. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αρκετά λεπτομερή, παρατηρώντας πράγματα όπως το βάθος των ματιών, το ύψος των ζυγωματικών και το σχήμα της γνάθου. Φυσικά, με τη μέτρηση πολλών πολύπλοκων παραγόντων, μπορεί να προκύψουν ορισμένες επιπλοκές.

 • Βήμα 3: Θέματα γήρανσης

  Για παράδειγμα, τα πρόσωπα αυτών των ατόμων που γερνούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς μεγαλώνουμε, φαινόμαστε διαφορετικά. Για να το ξεπεράσουν αυτό, οι υπολογιστές έχουν μάθει ποιες λειτουργίες τείνουν να είναι σχετικά αμετάβλητες ανεξάρτητα από το πόσο χρονών έχουμε, και εξετάζουν προσεκτικά αυτές τις δυνατότητες.
  Αλλά ακόμα κι αν δεν γερνούσαμε, θα υπήρχαν καθημερινές επιπλοκές. Σκεφτείτε το, τι θα συμβεί εάν ένας υπολογιστής προσπαθεί να αναλύσει το πρόσωπό σας και δεν κοιτάτε τον αισθητήρα ή την κάμερα του με την ίδια ακριβώς γωνία κάθε φορά?
  Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι συναντούν καθημερινά, αλλά ποτέ δεν έχουν πρόβλημα. Ωστόσο, για υπολογιστές, αυτό μπορεί να παρουσιάσει ένα πολύ περίπλοκο εμπόδιο στην ανίχνευση και αναγνώριση προσώπων. Έτσι, οι μηχανικοί έχουν βρει μερικές διαφορετικές τεχνικές για την επίλυση αυτών των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου.

 • Βήμα 4: 2D έως 3D

  Πολλά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου θα σας ζητήσουν να μετακινήσετε το πρόσωπό σας όταν ρυθμίζετε το σύστημα αναγνώρισης προσώπου για να γνωρίζετε πώς μοιάζει από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
  Άλλα συστήματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούν τεχνολογίες 2D έως 3D για να χαρτογραφήσουν μια εικόνα 2D του προσώπου σας σε ένα μοντέλο 2D για να υπολογίσουν πώς θα μοιάζετε από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι υπολογιστές μετρούν αυτούς τους παράγοντες σε κλίμακες μικρότερες από ένα χιλιοστόμετρο για να δημιουργήσουν ένα πρόσωπο / εικόνα που, όπως ισχύει το όνομα, είναι δακτυλικό αποτύπωμα αλλά για το πρόσωπό σας.

Περιορισμοί συστημάτων αναγνώρισης προσώπου

Όπως με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου αντιμετωπίζουν επίσης εμπόδια. Εδώ είναι μερικοί από τους περιορισμούς:

 • Κατάχρηση εξουσίας
  Χώρες με ελάχιστη ή καθόλου προσωπική ελευθερία μπορούν να δουν κυβερνήσεις ή άλλες οντότητες να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία όπως κρίνουν κατάλληλο. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους και να τους επισημαίνουν για τα μηνύματά τους, με τους οποίους αλληλεπιδράτε κ.λπ..
 • Λάθος κατηγορίες
  Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν συστήματα αναγνώρισης προσώπου για την καταπολέμηση του εγκλήματος εντοπίζοντας εγκληματίες μέσω CCTV. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να παρακολουθούν στενά σχεδόν όλους, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, και να τους παρακολουθούν οπουδήποτε.
 • Των φυλετικών διακρίσεων
  Το λογισμικό και η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τον κίνδυνο φυλετικής προκατάληψης. Πρόσφατα, δημοσιεύθηκαν αναφορές, οι οποίες επισημαίνουν ότι η αναγνώριση προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματική στον εντοπισμό ατόμων χρώματος και γυναικών.

πώς λειτουργεί η ανίχνευση προσώπου

Προβλήματα απορρήτου σχετικά με την αναγνώριση προσώπου

 • Προβλήματα απορρήτου δεδομένων
  Το απόρρητο των δεδομένων ήταν πάντα ανησυχητικό και η αναγνώριση προσώπου το κάνει χειρότερο. Τα δεδομένα που συλλέγονται από την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων περιλαμβάνουν δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων και αρχεία βίντεο. Προχωρεί περισσότερο για την αποθήκευση της τοποθεσίας όπου συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα.
 • Έλλειψη κανονισμού
  Δεδομένου ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη θεσπίσει νομοθεσία. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν κανονισμοί και περιορισμοί για τη χρήση αναγνώρισης προσώπου.

Με την πάροδο του χρόνου, τα αποτυπώματα και τα αναγνωριστικά προσώπου έχουν γίνει εξαιρετικά ακριβή. Είναι σε θέση να αναγνωρίσουν άτομα με σχεδόν 100% ακρίβεια και ακόμη και να εντοπίσουν μικρές διαφορές στα ίδια δίδυμα.

Καθώς η τεχνολογία έχει βελτιωθεί και γίνει πιο διαδεδομένη, οι δυνατότητες για τη χρήση της έχουν επίσης αυξηθεί. Σήμερα, χρησιμοποιούμε την αναγνώριση προσώπου για πράγματα όπως η ασφάλεια του τηλεφώνου, αλλά η τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως από οργανισμούς όπως τράπεζες και κυβερνήσεις.

Σε χώρες όπως η Ιαπωνία, ορισμένες τράπεζες εξετάζουν την εφαρμογή τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου στα ΑΤΜ τους ως μέτρο ασφαλείας για την επαλήθευση των συναλλαγών. Στις ΗΠΑ, κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το ICE και το FBI χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων από υπάρχοντα έγγραφα, όπως οι άδειες οδήγησης.

Όποια και αν είναι η χρήση, γνωρίζουμε ότι αυτή η τεχνολογία γίνεται ολοένα και περισσότερο παρούσα στην καθημερινή μας ζωή και δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει σύντομα.

ανησυχίες για την προστασία προσωπικών δεδομένων για την αναγνώριση προσώπου

Πώς να προστατευτείτε από την κλοπή ταυτότητας

Σε αυτές τις ατυχείς στιγμές, πρέπει να αρχίσετε να εφαρμόζετε μέτρα που προστατεύονται από την κλοπή ταυτότητας.

 • Περιορίστε την κοινωνική σας παρουσία
 • Μην ανεβάζετε προσωπικές εικόνες
 • Μη χρήση εφαρμογών που χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου

Μάθετε περισσότερα για το πώς να προστατευτείτε από την κλοπή ταυτότητας.

προστατευθείτε από την κλοπή ταυτότητας

Θέλετε να ανακτήσετε το διαδικτυακό σας απόρρητο; Ίσως θελήσετε να δείτε τους παρακάτω οδηγούς:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me